Kan man på något sätt få igång förlossningen?

Svar: Förlossningen startar på en signal från barnet. När barnet är färdigt kommer förlossningen igång. Vad som kan motverka detta är stress eller att man har för mycket omkring sig - då motverkas oxytocinfrisättningen. Oxytocin är ett hormon som ger värkar.

När en förlossning startar är omöjligt att förutspå. Men enligt min erfarenhet kan kvinnan ibland själv känna in när förlossningen kommer att ske.

Vad som kan behövas för att en födsel skall sätta igång kan vara lugn och ro. Det är därför många förlossningar startar under nattetid - det är lugnare då. Stress motverkar som sagt oxytocinfrisättningen och bör därför undvikas. Massage, bad, sköna duschar skapar goda förutsättningar för att förlossningen ska starta eller ske snabbare eftersom det motverkar stress och oro. Fotmassage är skönt och avslappande. På foten och i ryggslutet finns akupressurpunkter som kan bidra till att skynda på. Massage i ryggslutet kan kännas skönt. Det är ofta skönt att duscha ryggslutet under förlossningen samtidigt som duschstrålen i ryggen kan effektivisera värkarna. Det är viktigt att kolhydratladda inför förlossningen, så passa på att göra det nu.

För att starta och/eller stimulera förlossningen kan en "färdknäpp" (samlag) vara bra. Samlag frigör prostaglandin (hormon som hjälper till att starta/effektivisera värkarna). Prostaglandin finns i sperma eller frigörs vid orgasm. Det är också bra att kommunicera med barnet, förbereda er inför födelsen och planera inför en fin och fantastisk förlossning. Lita på att förlossningen kommer igång när det är dags. Lycka till!

Sofie Andrée, förlossningspedagog och Svarare på Allt för Föräldrar


Kommentarer
Postat av: Linda

herregud om man som jag har slappat i 2 månader då, hahah. jag borde fött för längesen ;.) Väntar spänt på att något ska hända, håller tummarna för er!

2008-10-20 @ 16:08:42
URL: http://familyspace.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0